Mukavasti jännitti istua kanoottiin virran vietäväksi. Matkan pituudesta emme olleet muistaneet tiedustella etukäteen, ainoastaan aika-arviota meille tarjottiin, melominen päätepisteeseen kestäisi 4-5 tuntia. Koetimme ensin meloa yhdessä, mutta Riitan kertoessa, ettei oikein saa selville melan käytön vaikutusta kanootin ohjaamiseen, annoin hänen toimia yksin jonkin aikaa, että käytäntö toisi paremmin sen esille. Kuuden kilometrin jälkeen minua alkoi viluttaa, koska valokuuvaaminen ei saa verta kiertämään yhtä tehokkaasti kuin melominen, joten laitoin kameran reppuun takaisin ja tartuin melaan. Siinä vaiheessa Riitalla oli jo hanskassa kanootin ohjaaminen ja ensikertalaiseksi hän suoriutui siitä erinomaisesti!
Puolentoistatunnin melomisen jälkeen rantauduimme ja pidimme evästauon. Samalla sai veren kiertämään myös risti-istunnassa jumittuneisiin jalkoihin. Onneksemme hyttysiä ei ollut lisäkkeeksi leivän päälle, vaan saimme juoda kahvia ja mutustella leipiämme ihan rauhassa.
Matka jatkui ja vaihdoimme paikkaa kanootissa, nyt Riitta istui vuorostaan edessä ja minä ohjailin mutkaisella joella kulkuamme. Suurimmaksi osaksi reitti kulki asumattomilla seuduilla UKK-kansallispuiston naapurissa. Muutama asumus ja ihminenkin reitin varrelta bongattiin. Hiljaista ja rauhallista menoa säesti välillä pikkupurojen lirinä. Mikäli sinua kiinnostaa melontaan sopivat reitit, löydät ne täältä. (linkki) Tässä kuvaus melontaretkestämme:
Tankajoki
Pituus: Tankapirtti - Purnumukka n. 15 km
Laskuaika: Tankapirtti - Purnumukka n. 5 - 6 tuntia.
Karttalehti: 1:50 000, 3742:1
Lähtöpaikat: Tankapirtin eteläpuolella olevan nelostien sillan yläpuoli. Joen rantaan tulee vanhan nelostien pohja. Vuotsosta 16 km pohjoiseen ja Kakslauttasesta 8 km etelään.
Vaikeusaste: Joki on helppokulkuinen (*). Sopii myös perheille. Joesta ei tarvitse laskunuotteja.
Kalastus: Joessa saa kalastaa lunastamalla Metsähallituksen Itä-Lapin viehekalastusluvan. Lupia saa Tankavaaran opastuskeskuksesta.
Nähtävyyksiä: Purnumukan lapinkylä
Yöpymispaikat: Purnumukasta matkaa Hotelli Kakslauttaseen (puh. (016) 667 100), Muotkan Majalle (puh. 020 452 9730), Tievatuvalle (puh. (016) 667 103 / 040 - 820 7110) ja Kiilopään retkeilykeskukseen (puh. (016) 670 0700) 25 - 30 km. Saariselän matkailukeskukseen n. 45 km. Vuotsossa on Vuotson maja, puh. (016) 626 158. Tankavaarassa Kultakylä, puh. (016) 626 158.
Tankajoen vesireitti (reitin kuvaus)
Yleistä
Tankajoki virtaa Sodankylän kunnan pohjoisosassa, Vuotson ja Saariselän tuntureiden välisillä jängillä. Joki alittaa nelostien Tankapirtin kohdalla ja virtaa kohti Porttipahtaan allasta ohittaen Purnumukan lappalaiskylän. Joki löytyy topografikartalta nro 3742:1 (Vuotso).
Nelostie - Purnumukka
Tankajoen vesireitin lähtöpaikka on Tankapirtin kohdalla olevan sillan yläpuolella. Joen rantaan pääsee uudelta nelostieltä Kotikuusikon päältä risteytyvää vanhaa nelostien pohjaa pitkin. Tie menee aivan jokirantaan, josta on helppo laskea kanootit vesille.
Tankajoki virtaa kevyehkösti ja syvyyttä joessa on riittävästi kanootti- ja kajakkiretkeilyyn. Joki on luonnontilainen kaunis erämaajoki. Tankajoki virtaa nelostieltä lähdettäessä jänkien keskellä mutkitellen. Joentörmät ovat korkeat ja luonto on erämaisen hiljainen. Syksyllä rannat ovat ruskan kauniisti sävyttämät.
Joki on varsin mutkainen eikä vaikeita koskipaikkoja ole. Kevyt virtaama jatkuu tasaisena ja se kuljettaa kanoottia eteenpäin. Kaita - Kotsamon rantapenkalla on paljon käytetty tulipaikka.
Vesireitti jatkuu muutaman helpon kosken vauhdittaessa kanootin kulkua, kunnes saavutetaan Kettusuvanto. Joki mutkittelee ohi Kivenmaan ja Vuotsonjängän upeiden maisemien saatellessa matkaa. Tasaisen ja kevyen virran kuljettamana saavutetaan Purnumukka n. 15 km melonnan jälkeen.
Yhteenveto
Tankajoen vesireitti on n. 15 km pitkä ja aikaa matkaan kuluu 5 - 6 tuntia. Reitti on kulkukelpoinen kanootilla ja kajakilla. Joki on kaunis erämaajoki ja virtaus on kevyt. Reitti sopii perheille ja vähän meloneille. Joessa esiintyy purotaimenta ja harjusta, joita kannattaa kokeilla pyydystää melonnan ohessa. Kalastamiseen tarvitsee Metsähallituksen Itä-Lapin vieheluvan ja valtion kalastuksenhoitomaksun. Joella on myös yksityisiä vesialueita, missä ei saa kalastaa ilman vesialueen omistaja lupaa.
Kylläpä oli voittajafiilis, kun saavuimme perille viiden ja puolen tunnin melomisen jälkeen. Matkan pituudeksi lähtöpisteestä päätepisteeseen ilmoitti sportstracker 17 km. Meillä oli vastaanottokomiteana miljoona mäkäräistä, kun rantauduimme sillan pieleen ja nousimme ylös tien varteen kyytiä odottamaan. Ei hassummat synttärin jatkot! Saunan ja iltaruokailun jälkeen ei tarvinnut unta maanitella...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti