maanantai 17. marraskuuta 2014

Mitä pitää ottaa huomioon, kun lähtee (kolmea kuukautta) pidemmäksi aikaa reissuun?

Luetteloimani asiat eivät ole mitenkään tärkeysjärjestyksessä ja olisin kiitollinen, jos joku huomaa puutoksia tai asiavirheitä ja laittaa mulle viestiä, niin lisätään/korjataan listaan.

VAKUUTUKSET:
Matkavakuutus on voimassa vain 90 vrk normaalisti. Saimme pidennettyä omaamme maksamalla lisämaksun. Teki n. 50 euroa/kk lisää, hirvittävä hinta, muttei ilmankaan uskalla olla...
Koirien vakuutukset ovat voimassa yleensä vain Pohjoismaissa, otimme "ulkomaan"laajennuksen niiden vakuutuksiin, joten nyt se on voimassa koko Euroopassa.
Autolle tarvittiin samoin vakuutusturvaan lisämaksua, valitettavasti en enää muista oliko se oleskelun pituudesta vai ulkomailla oleskelusta johtuva. Tilasimme samalla kansainvälisen todistuksen (ns. Vihreä kortti) voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Todistus on ilmainen.

LÄÄKKEET:
Hyvissä ajoin pyysin lääkkeilleni eurooppalaisen reseptin, jolla tarvittaessa saan ostaa lisälääkettä sen kolmen kuukauden satsin lisäksi, jonka voi kotomaasta lunastaa.

POSTI:
Maksamalla postin kääntämisestä on toiveita saada alle 250 g painavia kirjeitä ja lähetyksiä tulemaan ulkomaillekin. Maksoimme 55 euroa 8 kuukauden pituisesta postin edelleenlähettämisestä ja osan postista joutui silti kukkien kastelijamme lähettämään perässä.
Tässä postin sivuilta:
Maksullisissa palveluissa (Muuttopostipalvelu ja Määräaikainen postin edelleenlähetys) ulkomaille edelleenlähetetään tavalliset 1. ja 2. luokan kirjelähetykset 250 grammaan asti.
Muut lähetykset palautetaan lähettäjille tai käsitellään perillesaamattomina.

AUTO, VARUSTEET JA KUNTO:
Yritimme huoltaa auton juuri ennen lähtöämme. Viime vuonna vaihdoimme kitkarenkaat alle, koska oli tiedossa, että tulomatka ajoittuu talvikeliin. Tänä vuonna meillä on kesärenkaat. Katsastusta emme voineet suorittaa ennen lähtöämme ja sen määräaika ehtii umpeutua ennen paluutamme. Todistamalla oleskelumme ulkomailla (esim. laivalipulla ja vuokrasopimuksella) voimme suorittaa katsastuksen palattuamme Suomeen ilman sanktioita. Tarkistimme kaikki muut varustukset (mm. huomioliivit on pakolliset), mutta emme tajunneet tarkistaa akkua, jonka vuoksi sitten jouduimmekin turvautumaan mm. tiepalveluun. Navigaattori on temppuillut tälläkin reissulla, joten Euroopan tiekartasto-kirja oli hyvä hankinta. Autoliiton sivuilta saa muita vinkkejä ulkomaan matkailuun. (linkki)
Auton käytöstä ulkomailla saa tietoa myös Trafin sivuilta. (linkki) Viime vuonna reittimme kulki Sveitsin halki, joten hankimme moottoritietarran Autoliitosta etukäteen, ei tarvinnut sitä enää myöhemmin muistella.

KOIRAT MADOTUS JA ROKOTUS (NYT MYÖS LEPTOSPIROOSI):
Koirien kanssa matkustaessa on madotukset ja säännöllinen valeluliuosten käyttö ohjelmassa joka kuukausi. Tällä kertaa ennätimme ottamaan niille myös leptospiroosirokotuksen, jossa vahvisterokotus annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
Tässä koosteena tietopaketti:
"Lemmikkien kanssa matkusteltaessa Etelä-Euroopassa on useita asioita mitkä kannattaa huomioida. On tärkeä suojautua punkkien välittämiä tauteja vastaan (esimerkiksi erlichioosi, anaplasmoosi ja babesioosi) käyttämällä ihon pinnalle laitettavaa punkkisuoja-ainetta. Suurin osa punkkisuojalääkkeistä torjuu kirpputartunnalta, jota esiintyy Etelä-Euroopassa yleisesti, ja jotkut myös hietasääskiltä, jotka levittävät leishmanioosia. Edellä mainittujen lisäksi tulee suojautua sydänmatotartuntaa vastaan tableteilla tai ihon pinnalle annettavalla paikallisvaleluliuoksella. Etelä-Euroopassa esiintyy myös Leptospira–bakteerin aiheuttamaa munuaistulehdusta, joten rokotusta leptospiroosia vastaan suositellaan." /drmouse.fi

OMAT ROKOTUKSET:
Meillä ei enää ollut tänä vuonna ohjelmassa mitään, sillä viime vuoden puolella hoidimme sekä jäykkäkouristuksen että Etelä-Euroopassa suositeltavan hepatiitti-A:n kuntoon.(linkki) Tosin lääkärimme sanoi, että kannattaa samalla ottaa myös hepatiitti-B, kun Twinrixissä saisi molemmat ja voimassaolo riittäisi meidän eliniäksemme. Mikäpäs siinä ollessa, jos vaikka joskus eksyy eksoottisempiin maihin, niin ei sitten tarvitse erikseen rokotella.
Tarkista hyvissä ajoin rokotussuojasi, sillä esim. tämä hepatiitti annetaan n. puolen vuoden aikana. (Rokotussarja sisältää kolme annosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. /tohtori.fi)

KELA:
Mikäli oleskelu ulkomailla kestää yli 3 kk, on tehtävä ilmoitus Kelaan. (linkki)


Tuleekos teille muita huomioon otettavia asioita? Päivitän tätä myöhemmin, mikäli jotain tulee vielä mieleen tai saan teiltä palautetta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti