lauantai 26. joulukuuta 2015

Joulun puuhat ja herkut

Olimme valmistelleet ruuat yhdessä etukäteen siten, että mulla oli aattona vain leivänhakureissu leipomosta. Mopo vähän pääsi keulimaan ja tulin ostaneeksi enemmän leipää kuin oli tarkoitus :)! Mutta, jos kerrankin löytyy patongille sopivia vaihtoehtoja, on tietysti tartuttava tilaisuuteen! Sitä paitsi aamupöpperössä en todellakaan muistanut pakastimessa odottavaa ruisleipää, jota Reijon äiti oli lähettänyt. Suurkiitos siitä Maija!

Olimme varautuneet sääennustuksen mukaan pilviseen, jopa sateiseen jouluun, mutta emme todellakaan odottaneet aurinkoista, tuuletonta säätä. Siksipä meillä olikin riemu katossa, kun saimme istua terassilla koko joulun tienoon aamusta iltaan saakka! Mikä onni! Vielä viimeviikolla sääennustus lupaili näille päiville sadetta.

Kumpainenkin oli miettinyt omia jouluherkkujaan, joita sitten olimme valmistaneet tai käyneet ostamassa alkuviikosta. Joulun menumme sisälsi rosollia, sienisalaattia, tabouleh'ta, mätiä, savuporoa, silliä sekä lampaanpaistia savustettuna. Näiden lisäksi olimme tilanneet kalakaupasta valikoiman meren eläviä. Reijon tilaamat etanat jouduimme jättämään vielä odottamaan vuoroaan, sillä ylitäyttöä tuli jo näistäkin reilusti. Turhaa mainitakaan niitä joulun makeita herkkuja, joille myös piti jättää vatsaan tilaa. Samppanjaa ja muscatia maistelimme sopivasti ruuan kanssa.

Selvisimme aatosta jotenkuten, mutta joulupäivänähän sama ruljanssi toistui. Huhhuh, eihän tätä montaa päivää jaksa. Vatsa anoo jo armoa. Onneksi arki palailee meillä täällä jo tänään, sillä Ranskassa pyhien vietto rajoittui joulupäivään. Tänään onkin sitten jo käyty kävelyllä, tehty koirille manikyyri ja turkin harjaus sekä etsintäharjoitus. Aurinko paistoi tänäänkin, vaikka säätiedotus lupaili pilvistä päivää. Hyvä näin päin... 

Ensi viikollahan on uusi juhla, kun vuosi vaihtuu. Täytynee yrittää siihen mennessä saada oloa vähän tasaantumaan. Olemme varanneet pöydän uuden vuoden aattoillaksi lempiravintolastamme ja tiedossa on herkullinen menu. 


Ihanan näköisiä sämpylöitä oli pakko ottaa maisteltavaksi.
Yksi kutakin lajia ja niitähän oli vain vaatimattomat 10 erilaista.

Aaton aamianen oli syöty aikaisin, joten lounas maistui jo hiukan
ennen puolta päivää.

Lautasen koko oli oltava pieni, jottei annoksista tulisi liian
 suuria. Siltikin lautanen oli kukkurallaan herkkuja. Voi meitä...

Lampaanpaisti oli juuri tullut savustimesta ja oli menossa uuniin.
Laitoin vuuan päälle folion ja paisti sai kypsyä 100-120 asteessa
parisen tuntia.

Illalla kävin hakemassa kalakaupasta meidän
meren elävät. Pakkohan niitä oli auringon laskettua alkaa
maistelemaan, juuri kun edelliset eväät olivat laskeutuneet.

Aurinko on laskenut ja meidän joulupuu käy nukkumaan.

Auringon viimeiset säteet.

Mielettömän herkullista ja mureaa lampaanpaistia saimme
heti ensi kokeilulla. Emmepä olleet savustaneet lammasta aiemmin.
Suolauskin osui melkein nappiin. Ehkäpä kahden päivän
suolausaika riittäisi kolmen sijasta.

Joulun paras herkku. Paahdettua ruisleipää, mätiä, creme fraichea
ja sipulia. NAM. Sitten kun vihdoin muistin ne ruisleivät pakastimesta...
Onneksi joulu on vain kerran vuodessa :)!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti